Intrebari frecvente

Intrebari frecvente ale celor ce doresc sa urmeze Specializarea Psihologie

Care este diferenta dintre psiholog si psihiatru?

O prima diferenta intre psiholog si psihiatru este chiar aceea a formarii lor ca specialisti: psihologul este absolvent al Facultatii de Psihologie, in timp ce psihiatrul este absolvent al Facultatii de Medicina, al specializarii Psihiatrie.

Obiectul activitatii celor doi specialisti este acelasi: omul, insa, vazut din ipostaze diferite. Psihologia se ocupa cu studiul omului in toate ipostazele sale, atat de omul normal cat si de omul bolnav sau de omul aflat in dificultate. Pe de alta parte, psihiatria are in vedere doar omul cu probleme psihice. Confuziile intre cele doua discipline apar tocmai datorita acestei suprapuneri a interesului fata de omul aflat in dificultate.

Fiind de formatie medicala, psihiatrul are tendinta de a a-i oferi pacientului o solutie, de cele mai multe ori, sub forma unui tratament medicamentos. Psihologul sau psihoterapeutul ii ofera clientului suport, il asculta, il intelege, il ajuta sa identifice solutiile si sa isi rezolve problemele.

O alta diferenta este aceea ca psihiatrului ii revin toate responsabilitatile pe care orice medic le are in cadrul intraspitalicesc (de exemplu stabilirea unui diagnostic), in schimb psihologul, chiar daca lucreaza in spital, nu are aceste atributii (la cererea psihiatrului poate contribui la stabilirea diagnosticului prin instrumente specifice muncii sale).

Devin automat psihoterapeut dupa ce termin facultatea?

Nu. Pentru a deveni psihoterapeut este necesar sa urmati o specializare intr-o forma de terapie acreditata.

Daca intru la Psihologie in regim nebugetat (cu taxa), pot trece la "fara taxa"?

Sigur ca da. La finalizarea fiecarui an universitar, locurile "fara taxa" sunt atribuite celor mai performanti studenti, in ordinea descrescatoare a mediilor.

Taxa de scolarizare se poate plati in mai multe transe?

Da. Taxa de scolarizare se poate plati in 4 transe.

Pot lua bursa daca sunt la "cu taxa"?

Da. Acordarea burselor se face in functie de rezultatele studentului pe semestrul anterior, nu de forma de scolarizare (bugetat/nebugetat).

Cand are loc admiterea?

Admiterea in anul universitar 2009-2010 se organizeaza in perioada 16-31 iulie 2009. Mai multe detalii poti gasi in sectiunea Admitere.

Intrebari frecvente ale studentilor Specializarii Psihologie

Care sunt atributiile decanului de an?

Decanul de an este o persoana din stafful permanent al Catedrei, desemnata in aceasta functie de catre Seful de Catedra si care are urmatoarele responsabilitati:

 • intermediaza relatia dintre studenti si forurile decizionale superioare
 • informeaza periodic studentii cu privire la aspectele academice de interes: aspectele curriculare, burse (de studiu, sociale, in strainatate, etc), sesiuni de licenta, masterat, etc
 • informeaza studentii cu privire la Regulamentele care functioneaza in cadrul Facultatii de resort si in cadrul Universitatii
 • la debutul fiecarui an universitar, pentru studentii nou-veniti, inmaneaza carnetele de student si se ingrijeste de semnarea de catre acestia a Contractului cu Universitatea, precum si de justa intelegere a continutului acestui contract
 • informeaza studentii cu privire la deciziile luate in Catedra sau in Consiliul Facultatii pe problematici de interes pentru acestia
 • participa la actiunile de factura academica propuse de catre studenti
 • propune studentilor activitati tematice curriculare sau extracurriculare in scopul optimizarii relatiei student-profesor
 • intocmeste calendarul examenelor din sesiunile de evaluarea a studentilor, precum si al examenului de licenta
 • organizeaza festivitatea de finalizare a studiilor de baza
 • asigura o mai buna adaptare a studentilor din anul I la mediul universitar
 • intervine in solutionarea unor probleme semnalate de catre studenti si/sau le directioneaza catre forurile cu competente in acest domeniu (daca situatia problematica reclama o decizie formala)
 • se prezinta la intalniri ori de cate pori acestea sunt solicitate de catre studenti
 • sesizeaza problemele diciplinare aparute

Care este numarul necesar de credite pentru a putea trece anul?

Numarul necesar de credite pentru a promova in anul II este de 30 de credite, acest numar de credite este valabil pentru anul universitar 2008-2009. Clarificari Credite

Trebuie sa fiu integralist pentru a putea trece in anul III? sau Care este numarul necesar de credite pentru a putea trece in anul III.

Pentru a putea promova in anul III, un student trebuie sa fi acumulat cel putin 60 de credite in primii doi ani de studiu, cu conditia obtinerii a minimum 30 de credite in fiecare an de studiu.

Se iau in considerare creditele de la disciplinele facultative in calcularea numarului de credite necesar pentru a trece anul?

La calcularea numarului de credite necesare promovarii anului NU SE IAU IN CALCUL creditele de la disciplinele facultative.

Care este modalitatea de calculare a mediei?

Media se calculeaza astfel (formula este valabila si la calcularea mediei pe semestrul I si la calcularea mediei pe anul de studiu).

Nota X Creditul + Nota X Creditul +..../30 = media pe semestrul I

Nota X Creditul + Nota X Creditul +..../60 = media pe an

In cazul in care ma inscriu la mai multe discipline optionale trebuie sa dau examen la toate?

Pentru obtinerea numarului necesar de credite (30 pe semestru) sunteti obligati sa optati pentru minim o disciplina optionala, in cazul in care sunt prevazute discipline optionale in planul de invtamant. Daca studentul este inscris la mai multe optionale la calculul mediei se va lua in calcul nota cea mai mare obtinuta de el la un optional.

Modalitati de plata a taxei (transe/rate, termene limita etc.).

Termenele de plata a taxei sunt prevazute in contractele de studii, iar pentru anul universitar 2008-2009 acestea sunt:

 • Rata I - termen 15 noiembrie 2008
 • Rata II - termen 15 ianuarie 2009
 • Rata III - termen 15 aprilie 2009
 • Rata IV - 1 iunie 2009

De cate ori se poate da un examen fara a-l plati?

Un examen poate fi sustinut pe parcursul unui an univeritar de 3 ori gratuit (de exemplu: daca este examen din semestrul II acesta se va sustine in sesiunea a-II-a si de 2 ori in sesiunea a III-a).

Taxa de reexaminare (de la a patra prezentare in sus) este de 50 Ron X nr. ani intarziere.

Atentie! Nu conteaza de cate ori se prezinta fizic un student la examen, ci se tine seama de cate posibilitati legale de a participa la examen au fost oferite studentului.

Cat dureaza sesiunea?

Pentru anul universitar 2008-2009, urmatoarele sesiuni sunt:

 • Sesiunea a-II-a va fi in perioada: 23.05.2009 - 14.06.2009
 • Sesiunea a-III-a va fi in perioada: 18.06.2009 - 30.06.2009

Pot lua bursa pe semestrul I daca sunt la cu taxa si am media pe semestrul I necesara acordarii bursei?

Conform Regulamentului de burse pe anul universitar 2009-2010: Universitatea de Vest din Timisoara acorda burse studentilor sai la cursuri de zi (studii universitare de licenta si studii universitare de masterat) in functie de medie, indiferent de statutul de scolarizare a studentului (subventionat de la buget, sau la forma cu taxa), daca studentul este integralist si are media peste 8,50 (fara restante din anul anterior) in functie de bugetul alocat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

Este obligatorie inscrierea la Modulul pedagogic?

Nu. Modulul Pedagogie este necesar pentru a putea preda in invatamant. Pentru mai multe informatii avem un Departament care se ocupa de Pregatirea Personalului Didactic (DPPD).

Cui ma pot adresa in vederea rezolvarii diferitelor probleme sau neintelegeri?

Pentru rezolvarea diferitelor probleme si neintelegeri va puteti adresa in aceasta ordine ierarhica: secretarului de sectie, decanului de an, sefului de catedra, prodecanilor de resort si decanului.

Unde pot afla mai multe informatii despre lucrarea si examenul de licenta?

Mai multe informatii legate de lucrarea si examenul de licenta puteti gasi aici.

Mai multe informatii legate de criteriile de evaluare ale lucrarilor de licenta puteti gasi aici.

Intrebari frevente ale absolventilor Specializarii Psihologie

Care sunt pasii de obtinere a dreptului de libera practica in psihologie?

 • absolvirea unei facultati cu profilul Psihologie;
 • intocmirea unui dosar care sa contina actele specificate pe: http://www.copsi.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=73&Itemid=49
 • depunerea dosarului la Secretariatul Filialei din care face parte psihologul (pentru Timis, acesta este localizat la sediul UVT, cabinetul 509);
 • inregistrarea dosarului de catre secretarul filialei;
 • trimiterea dosarului la sediul central al Colegiului Psihologilor din Romania (Bucuresti) de catre secretar;
 • sustinerea unui interviu pentrut obtinerea atestatului de libera practica la sediul central al Colegiului Psihologilor din Romania (Bucuresti);
 • in cazul unui raspuns favorabil, in termen de aproximativ 14 zile de la sustinerea interviului se va elibera atestatul de libera practica.

Trebuie sa urmez un program de Master?

Mai multe detalii privind argumentele noastre pentru care ar trebui sa urmezi un program de Master le poti gasi aici

Care sunt ofertele pentru studii de Master ale Catedrei de Psihologie?

Mai multe detalii legate de programele de Master disponibile poti gasi aici

Care sunt criteriile de admitere la studiile masterale?

Mai multe detalii legate de criteriile de admitere la studii masterale poti gasi aici

Care sunt avantajele absolvirii masteratului? Cu ce ma ajuta?

Mai multe detalii legate de avantajele absolvirii masteratului poti gasi aici