De ce sa studiezi psihologia?

Psihologia este stiinta care studiaza cum gandesc oamenii si care este motivatia comportamentului lor. Principalele directii de lucru ale unui psiholog practician sunt evaluarea psihologica (a patrunde si intelege mintea umana) si interventia psihologica (a ameliora suferinta psihica sau a optimiza performanta intr-o activitate).

Iata trei motive majore pentru a alege sa studiezi psihologia:

1. Psihologia este fascinanta

Pe parcursul anilor de studii vei avea ocazia sa afli raspunsuri la intrebari precum:

 • Exista vreo legatura intre tulburarile psihice si anumite structuri ale creierului?
 • Putem prezice pe baza stiintifica cat va rezista o relatie de cuplu?
 • Cum apar visele si cum pot fi ele interpretate?
 • Care este rolul basmelor in dezvoltarea psihologica a copilului?
 • Este agresivitatea innascuta sau dobandita social?
 • Ce profil psihologic ar trebui sa aiba persoanele care au permis de arma?
 • Ce strategii de manipulare se folosesc in publicitate sau in vanzari?
 • Ce solutii sunt eficiente pentru a preveni si combate stresul de la locul de munca?
 • Care sunt calitatile unui bun manager?

2. Psihologia te ajuta sa te cunosti mai bine

Pe parcursul facultatii, cat si dupa absolvirea ei, vei avea ocazia sa vezi: "Ce personalitate ai?", "Cum reactionezi in situatii de conflict?", "Care sunt aspectele personale pe care ar trebui sa le dezvolti / imbunatatesti?", "Care sunt nevoile tale?", "Ce asteptari au ceilalti de la tine?".

3. Psihologia este utila societatii

In SUA, psihologia este in topul celor mai respectate profesii liberale fiind, dupa breasla avocatilor si a medicilor, cea mai bine platita profesie liberala. Asa ca, daca anumite persoane va vor intreaba "Ce vei face cu psihologia, unde te vei angaja dupa ce termini facultatea?", aveti mai jos un raspuns posibil.

A. Voi avea propria mea afacere, propriul meu cabinet si un trai decent

Incepand cu anul 2004 si in Romania a fost reglementata profesia de psiholog (legea 213/2004). Absolventii de psihologie vor putea opta intre: (a) a-si deschide propriul cabinet de psihologie, la fel cum au avocatii; (b) a fi salariat in diverse organizatii. La ora actuala, Colegiul Psihologilor din Romania a inregistrat peste 10.000 de atestate de libera practica in diferite domenii ale psihologiei.

In ceea ce priveste salarizarea, nu exista un studiu national care sa prezinte situatia reala, insa se poate estima ca venitul unui psiholog este in jurul salariului mediu existent la ora actuala in Romania. Ca in orice domeniu de activitate, debutantii au venituri ceva mai mici, in timp ce specialistii recunoscuti pot ajunge la venituri de cateva mii de euro.

B. Voi avea posibilitatea de a alege in ce directie a psihologiei sa lucrez

Adesea, imaginea omului de rand despre psiholog este aceea a unui consilier calm, care ii ajuta pe oameni sa isi rezolve problemele personale. In realitate, psihologia inseamna mult mai mult, acoperind un domeniu vast de activitate.

Iata principalele directii in care poate lucra un psiholog:

 • domeniul organizational (examinare psihologica ca parte a procesului de medicina a muncii; selectie si recrutare de personal, evaluarea performantelor profesionale ale angajatilor, training-uri, consultanta in resurse umane si marketing, studii de piata, analiza accidentelor de munca, examinare conducatori auto si siguranta circulatiei etc.);
 • domeniul clinic (evaluarea tendintelor psihopatologice si a tulburarilor de personalitate; evaluarea gradului de discernamant al unei persoane; psihoterapie si consiliere psihologica in diverse arii precum dependenta de droguri, dependenta de alcool, tulburarile de comportament alimentar , depresie, anxietate, probleme de sexualitate etc.);
 • domeniul educational (cercetare si invatamant, evaluarea psihologica a copiilor, dezvoltarea de programe individualizate cu scop de combatere a esecului scolar sau a tulburarilor comportamentale; logopedie si alte activitati specifice persoanelor cu nevoi speciale; dezvoltarea de programe educationale vizand combaterea fumatului, educatia sexuala, relatia mama-copil etc.);
 • domeniul militar si al sigurantei nationale (examinari psihologice in armata, politie sau penitenciar, utilizarea tehnicii poligraf, interventii in situatii de criza, spionaj si razboi psihologic)
 • varia (un numar mai mic de psihologi activeaza in domenii variate precum: sport, publicitate, aviatie, arta si arhitectura, vanzari, dezvoltare software si teste psihologice etc.)